BrightPoint представя Антония Иванова – нашия Recruitment Consultant.

Днес празнуваме рождения й ден и затова й посвещаваме специално място в блога. Тони ще разкаже повече за привличането на таланти и тенденциите на българския трудов пазар.

Антония е родена в Ямбол. Завършва „Психология“ в Софийски университет, предстои й да завърши магистратура „Трудова и организационна психология“. Вижда себе си в HR сектора и обича работата си. Не може да си представим един ден в офиса без чаровната й усмивка и тънкото й (ала Оскар Уайлд) чувство за хумор. Често може да я засечете да играе федербал в Борисовата градина. През останалото време обича да си поспива и да чете книги.

Как се ориентира към човешките ресурси? Какви бяха първоначалните ти планове?

Първоначалните ми планове като тийнейджър бяха да стана известен психоаналитик, разбира се! Представите ми за психологията бяха много романтични и идеалистични – добре обзаведен кабинет и Фройд, който задава въпроси.

В момента, в който разбрах, че нещата няма да се случат по начина, по който съм очаквала, реших да се насоча към човешките ресурси и привличането на таланти. От една страна – практикувам това, което съм завършила, от друга – тази професионална сфера ме провокира да развивам качества, които са ми липсвали. Като човек съм много срамежлива и притеснителна – характеристики, които не са в полза на един добър консултант по подбор на персонал. Професията ми ме кара да подобрявам себе си всеки ден и това е чудесно!

С какви трудности се сблъскваш при привличането на таланти?

Много кандидати неглижират своята кандидатура и не се представят по най-добрия начин. Изпращат автобиография с технически грешки или с неподходяща снимка, не спазват уговорките за телефонен разговор, идват с неподходящо облекло на интервю, закъсняват или изобщо не се появяват на уговорените срещи. Това са малки детайли, които правят голямо впечатление и говорят за липса на мотивация и отношение към поет ангажимент.

Може би кандидатите не смятат, че тези подробности са важни и разчитат да компенсират с опита и квалификацията, която имат, но никой сериозен клиент няма да толерира такова поведение във фирмата си.

Какви са твоите наблюдения за фирмите в България?

Фирмената политика на компаниите в България бележи позитивна промяна. Работодателите искат да направят хората си щастливи и избират правото на лична свобода пред авторитарния мениджмънт. Строго регламентираното работно време и сивото ежедневие в офиса отдавна са мит за голяма част от успешните компании в България. Има все повече офиси, в които са обособени помещения за игри, библиотека или други забавления. Много често служителите работят от нестандартни места – докато са на плажа или пък в някой парк. Колкото и парадоксално да звучи – тези фирмени практики увеличават коефициентът на полезна дейност, а резултатите в края на деня са добри.

За мен това е една страхотна работна среда, в която искам да попадне всеки мой кандидат. Винаги ми е ставало много хубаво, когато имам такова назначение.

Защо голяма част от хората все още имат отрицателно отношение към консултантите по подбор на персонал?

Повечето от фирмите, изброени горе, работят с агенции за привличане на таланти, което е добра възможност за кандидатите и увеличава шансовете им за успех. В интерес на търсещите работа е да си сътрудничат с нас, защото ще имат повече от една възможност за кариерно развитие. Ние може да им дадем професионални съвети, с което да увеличим шансовете им за назначение. Винаги се борим за кандидатите си, ако те са показали сериозно отношение и мотивация за кариерно развитие. Ако поради някаква причина не са се получили нещата в една компания, много бързо можем да предложим друга алтернатива, със също толкова добри условия.

Моят съвет към кандидатите е да обръщат внимание на детайлите и да бъдат максимално информирани и подготвени за позицията, за която кандидатстват. Останалото нека оставят на нас – консултантите и добрите резултати няма да закъснеят.

BrightPoint_malkokote_2

От екипа с много обич 🙂