Интервюто е важен момент за всеки кандидат, а е сравнително кратко време, в което да направите страхотно първо впечатление. Съответно езикът на собственото ви тяло е ключов фактор за успех или провал. Зависи дали ще се научите да го контролирате.

Едно от най-масово разпространените проучвания по темата е на професор Алберт Мехрабиан, цитирано в неговата книга “Silent Messages”. Според него ефективната комуникация зависи от три ключови елемента: език на тялото, тон на гласа и смисъл на изреченото. Резултатите сочат, че 55% от ефективната комуникация зависи от езика на тялото, 38% – от тона на гласа и едва 7% остават за смисъла на думите ни. Тоест, 93% от комуникацията е невербална.

Дори и това разпределение на Мехрабиан да не е абсолютен еталон за всеки, няма никакво съмнение за голямата роля на нервербалните знаци в комуникацията.

Предлагаме няколко акцента, върху които да се фокусирате. И остава да тренирате.
Съвсем сериозно : )

 

Първите 10 секунди

Дори първите 10 секунди могат да са решаващи, за да направите добро впечатление. Вървете изправени, с опънати рамене назад, директно в посока на интервюиращия, като поддържате визуален контакт. Не забравяйте доброто ръкостискане – не прекалено силно, но в никакъв случай със слаб захват.

Дишане и тон

Освен, че ще помогне на вас да сте спокойни, правилното дишане ще направи говора ви по-равномерен. Когато ви зададат въпрос, вдишайте дълбоко и отговорeте издишвайки. Никога не е излишно да подчертаем следното – когато ви се говори, не прекъсвайте, изслушвайте. Ако е необходимо, запишете си какво искате да кажете. Когато говорите, опитайте да контролирате тона си и да звучите уверено и приветливо. Ако сте много тихи, ще изглеждате свити и неуверени, а ако прекалите с децибелите, ще доминирате излишно.

Ръце

Обикновено хората се чудят какво да правят с ръцете си и често изглеждат сковани. Съветът ни е да използвате жестове, докато говорите. Разбира се, не прекалено. Ако имате възможност, показвайте длани – така невербално се подава знак за ангажираност и искреност. Никога обаче не дръжте ръцете си отзад или скръстени. Ще изглеждате затворени и резистентни. За тези от вас, които се притесняват да ги използват, може да сложите дланите си една в друга, като в шепа, леко опънати напред, в покой.

Крака

Препоръчваме максимално да „закотвите“ краката си в пода. Излишни потрепвания ще ви покажат като притеснен / изнервен кандидат. Важно е да отбележим, че жените не бива да кръстосват крака, само глезени. Така можете и да сменяте поза, без това да прави прекалено впечатление.

Стойка

Ако просто небрежно се облегнете, ще изглеждате мързеливи и/или арогантни. Накланяне напред също не  е препоръчително – може да се възприеме агресивно. Намерете баланса. Стойте с изправен гръб към стола, в неутрална позиция, която излъчва увереност и спокойствие.

Поглед

Визуалният контакт е изключително важен, но отново търсете баланс – не се взирайте в интервюиращия, но и опитвайте да поддържате визуален контакт. Последното е особено важно при ръкостискане. По време на интервю опитайте да фокусирате погледа си върху различни части от лицето на човека срещу вас – носа, очите, устните и т.н. Така няма да изглежда сякаш „зяпате“. Ако имате интервю с повече хора, опитайте да поддържате визуален контакт с всички особено когато говорите. Когато ви обясняват нещо, кимайте от време на време в знак на разбиране и интерес.

Без излишно пипане

Имаме предвид на вас самите : )  Хората често не осъзнават как си играят с косата или потъркват нос – примери, които могат да бъдат сигнал за интервюиращия, че не може да ви се вярва. Също така, ще изглеждате отегчени или незаинтересовани, ако хващате / подпирате главата, врата или шията си. Така че се въздържайте и следвайте съветите ни, свързани с ръцете.

Усмивка

Усмихвайте се колкото можете повече. И възможно най-естествено, въпреки че сте притеснени. Дори се смейте където е уместно и/или ако интервюиращият се засмее. Усмивката е сред най-лесните и същевременно силни позитивни отпечатъци, които можете да оставите у някого.